Sun & Snow: Sezon zimowy lepszy niż w ub.r.

07-03-2024

Firma Sun & Snow zarządzająca wynajmem blisko 2,6 tys. apartamentów, w ponad 50 miejscowościach wypoczynkowych oraz miastach w Polsce, zanotowała podczas tegorocznych ferii zimowych lepsze obłożenie w swoich obiektach niż rok wcześniej.

Tegoroczne ferie zimowe trwały do 25 lutego, kończąc umowny, wysoki sezon zimowy w polskiej turystyce. Średnie obłożenie apartamentów wypoczynkowych położonych w górach, które są obsługiwane przez firmę Sun & Snow, wyniosło 75 proc. Co ciekawe, jak wynika z danych operatora, który dysponuje największym niezależnym systemem rezerwacyjnym w Polsce, w sezonie zimowym zainteresowanie kurortami nadmorskimi było wyższe niż rok wcześniej. Z kolei najpopularniejsza destynacja - Białka Tatrzańska, notowała poziom obłożenia przekraczający 90 proc., pomimo czynnika pogodowego, który w tym roku nie sprzyjał branży tak jak w poprzednich latach. Dużą popularnością cieszyły się też tradycyjnie Zakopane i Karpacz.

Oferta jaką przygotowaliśmy w tym roku obejmowała znacznie więcej lokalizacji i apartamentów niż w latach ubiegłych, a mimo to zanotowaliśmy większe obłożenie – zwłaszcza w kurortach górskich. Zarówno my, jak i właściciele apartamentów czujemy oczywiście lekki niedosyt, gdyż druga połowa ferii znalazła się pod presją niezbyt ładnej pogody, która nie pomagała nam jeśli chodzi o wyjazdy organizowane spontanicznie i z kilkudniowym wyprzedzeniem” – mówi Mariola Skorupa, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Sun & Snow.
Sun & Snow podkreśla, że w okresie zimowym, począwszy od wyjazdów świątecznych, większość pobytów było rezerwowanych znacznie wcześniej niż w latach ubiegłych. Do tej pory istotnym trendem było wstrzymywanie się turystów z rezerwacjami do ostatniej chwili, co wynikało zarówno z obaw dotyczących pogody, ale także świeżych wspomnień związanych z zakazami wyjazdów w okresie pandemii, czy obaw dotyczących wzrostu cen.

Rynek i turyści powoli wracają do swoich przyzwyczajeń sprzed pandemii. Rezerwacje są obecnie dokonywane znacznie wcześniej, choć oczywiście nadal duża grupa czeka z decyzją do ostatniej chwili” – dodaje Mariola Skorupa.

Warto przypomnieć, że w 2023 roku firma obsłużyła ponad 66 tys. rezerwacji i pobytów, co przełożyło się na ponad 215 tys. turystów, którzy odwiedzili kurorty obsługiwane przez Sun & Snow. Jednocześnie Sun & Snow pozyskało ponad 400 nowych apartamentów, co powinno zaowocować wzrostem tych statystyk już  w danych za 2024 rok. Oprócz własnego autorskiego systemu rezerwacyjnego opartego o stronę internetową i zróżnicowanemu sposobowi komunikacji z klientami, firma współpracuje i integruje swoją ofertę z niemal wszystkimi dostępnymi kanałami sprzedaży.

Grupa Sun & Snow to największy w Polsce operator zarządzający wynajmem blisko 2,6 tys. apartamentów w ponad 50 miejscowościach wypoczynkowych oraz miastach w Polsce. Istnieje na rynku od 2008 roku i w tym czasie stworzyła sprawdzony model współpracy z właścicielami apartamentów. Sun & Snow posiada autorski system rezerwacyjny z transparentnym panelem właściciela, dostępem do bieżących rezerwacji, statystyk obłożenia, przychodów oraz modułu do rozliczenia zysków. W skład Grupy wchodzi również Sun & Snow Real Estate - wyspecjalizowana spółka zajmująca się doradztwem w obszarze inwestycji w nieruchomości przeznaczone na wynajem. Grupa Sun & Snow posiada unikalne kompetencje i wiedzę, by wspierać zarówno inwestorów indywidualnych jak i deweloperów w całym procesie inwestycyjnym oraz późniejszym - w zakresie zarządzania istniejącymi nieruchomościami wypoczynkowymi.